Nieuw festival om de democratie te vieren

Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus vindt op het eiland Veur-Lent, in de Waal bij Nijmegen, het eerste landelijke Democratiefestival plaats. Duizenden inwoners uit heel het land gaan met elkaar, politici, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven in gesprek over het Nederland van nu en straks.

Het festival is een initiatief van de VNG en het ministerie van BZK.

Hoofdthema’s

Het gratis toegankelijke Democratiefestival is voor iedereen in Nederland, van jong tot oud. De vragen die inwoners zélf belangrijk vinden vormen het uitgangspunt voor de programmering. Onderzoek geeft aan dat dit werk en inkomen, gezondheid, onderwijs en jeugd, duurzaamheid en de manier waarop we met elkaar samenleven zijn.

Deze onderwerpen komen op allerlei manieren aan bod. Via debat en dialoog, colleges en workshops, live interviews, speeddates, excursies te voet en per fiets, exposities, sportclinics, muziek- en theatervoorstellingen. Het hoofdpodium is ingeruimd voor speeches, live interviews, lekencolleges en grote muziekacts. 

Mensen samenbrengen

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de VNG: ‘In steeds meer landen staat de democratie onder druk. En het zoeken naar verschillen lijkt het steeds vaker te winnen van het vinden van overeenkomsten. Op dit festival, dat we samen met het ministerie van BZK organiseren, brengen we mensen uit heel Nederland samen die elkaar in het dagelijks leven niet snel ontmoeten’.

Afvaardigingen uit gemeenten, provincies en waterschappen

Via de website www.democratiefestival.nu kan iedereen die dat wil zich inschrijven. Gemeenten, provincies en waterschappen worden uitgenodigd met een representatieve afvaardiging van inwoners met een bus naar Nijmegen te komen. In de bus kunnen lokale onderwerpen worden besproken, tijdens het festival gaat het om onderwerpen die alle Nederlanders aangaan.

Bijzondere festivallocatie

Het stadseiland Veur-Lent bij Nijmegen is een nieuw eiland in de Waal. Het is als festivallocatie gekozen vanwege de fraaie natuur, oude dijkhuizen, bruine cafés, Schotse hooglanders, midden in een stedelijke omgeving met architectonisch fraaie bruggen. Het is omgeven door een van de drukst bevaren rivieren van Europa aan de ene kant (de Waal) en de nieuwe geul voor watersport aan de andere kant (de Spiegelwaal).

Enthousiast

In 2016 ontwikkelde de VNG in opdracht van het ministerie van BZK een vergelijkbaar, maar kleinschaliger evenement in het Openluchtmuseum in Arnhem: de Burgerconferentie. De bezoekers waren destijds erg enthousiast en hoopten dat een dergelijk evenement vaker zou worden georganiseerd.

In Scandinavië en de Baltische staten vinden meerdaagse democratiefestivals al langer plaats. Zo trekt Folkemødet (Volksvergadering) op het Deense eiland Bornholm jaarlijks 140.000 bezoekers. 

Meer informatie