Wet open overheid
Wat is de Woo?
De Wet open overheid (Woo) is sinds 1 mei 2022 de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en regelt het recht op informatie van de overheid. De wet is bedoeld om overheden transparanter te maken en moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie nog toegankelijker wordt.
Woo-contactpersoon
Weet je niet zeker of de informatie die je zoekt al openbaar is? Of dat een Woo-verzoek de juiste manier is om aan de informatie te komen? Neem dan contact op met de Woo-contactpersoon. De Woo-contactpersoon helpt je met het vinden van informatie die je zoekt. Onze Woo-contactpersoon is te bereiken via info@sscdesom.nl of via telefoonnummer +31 (0)229 85 66 66.
Woo-verzoek
Is de informatie die je zoekt (nog) niet openbaar? Dan kan je een Woo-verzoek indienen. Ook daarmee kan de Woo-contactpersoon je helpen. Met een Woo-verzoek vraagt je formeel om documenten over een bepaald onderwerp openbaar te maken. Geef zo precies mogelijk aan waarover je informatie wilt. Het kan zijn dat we je bellen met wat extra vragen. Het is dus handig als je bij het verzoek ook jouw telefoonnummer doorgeeft.
Indienen verzoek
In het Woo-verzoek dien je zo precies mogelijk aan te geven waar je informatie over opvraagt. Je kunt een Woo-verzoek indienen door een e-mail te sturen naar: info@sscdesom.nl. Maak je liever gebruik van de post, stuur dan je verzoek naar:
SSC DeSom
Dick Ketlaan 1
1687 CD Wognum
Reactietermijn
Na ontvangst van het Woo-verzoek door SSC DeSom, ontvang je een bevestiging. Als er nog vragen zijn over je verzoek, neemt de behandelaar van het Woo-verzoek contact met je op. SSC DeSom heeft vier weken de tijd om een besluit op je Woo-verzoek te nemen. Als het nodig is, kan deze termijn met nog met twee weken worden verlengd. Hier krijg je dan bericht van.
Beoordeling Woo-verzoek
Wanneer de Woo van toepassing is, is het uitgangspunt dat de informatie openbaar wordt gemaakt. Echter, net als onder de Wob, bestaat ook onder de Woo de mogelijkheid om te besluiten sommige documenten (al dan niet gedeeltelijk) niet openbaar te maken. Bijvoorbeeld vanwege de privacy van personen of omdat het om gegevens gaat die vertrouwelijk aan SSC DeSom zijn meegedeeld. In het besluit wordt toegelicht welke informatie wel en niet openbaar is gemaakt en de reden waarom informatie niet openbaar wordt gemaakt.