Van Zanen: 'Vrede begint dicht bij huis, bij de jeugd'

Betrek de jeugd bij vredesinitiatieven, want zij zijn degenen die zullen zorgen voor duurzame verandering. Dat zei de voorzitter van de VNG, Jan van Zanen, donderdag op de Cultuurtop van de United Cities and Local Governments (UCLG).

UCLG is de wereldwijde koepel van verenigingen van gemeenten en steden. Van 3-5 april vindt in Buenos Aires een Cultuurtop plaats.

Peace prize 2019

Op de Cultuurtop deed Jan van Zanen een oproep voor kandidaten om zich te melden voor de Peace Prize 2019. Deze prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt aan een gemeente die zich heeft onderscheiden op het gebied van vrede en conflictpreventie. VNG International voert het secretariaat van de Peace Prize.

Rol van gemeenten

Gemeenten hebben veel invloed op vrede en veiligheid, aldus Van Zanen. Hoe steden ontworpen zijn, hoe gemeenten maatschappelijke groeperingen bij beleid betrekken en hoe zij omgaan met kansarme jongeren bepalen mede hoe vreedzaam een stad is.

Hij noemde het voorbeeld van de gemeente Palmira in Colombia, die een muziekwedstrijd organiseert voor jongeren en zo aandacht vraagt voor een vreedzame samenleving.

Saamhorigheid

‘Vrede begint in de eigen buurt, dicht bij huis. En vrede is nooit vanzelfsprekend,’ zei Van Zanen, verwijzend naar de afschuwelijke gebeurtenissen in Utrecht op 18 maart. ‘Maar deze vreselijke situatie toonde ook de saamhorigheid en veerkracht van de inwoners van Utrecht, die met vele duizenden hand in hand liepen in een stille tocht tegen deze gewelddadige actie’. 

Bestuursvergadering

Dit weekend reist Van Zanen door naar Montevideo voor de bestuursvergadering van UCLG. Jan van Zanen spreekt daar, net als in Buenos Aires, met collega-bestuurders over de Global Goals. Daarnaast staan onder meer een strategie voor gendergelijkheid, een werkplan over lokale financiën en de inzet van UCLG op internationale agenda’s centraal.

Meer informatie