Terugblik VNG Belastingconferentie 2019

De 25e jubileumeditie van de VNG Belastingconferentie ligt alweer achter ons, team Belastingen van de VNG kijkt met een goed gevoel terug en wil alle bezoekers bedanken voor hun positieve bijdrage om de conferentie tot een succes te maken.

Meer dan 500 bezoekers zijn op 19 en 20 maart naar topsportcentrum Papendal te Arnhem afgereisd om deze feestelijke editie bij te wonen. Iedereen was in opperbest humeur en de sfeer zat er al voelbaar in voordat het eerste plenaire gedeelte zelfs maar was begonnen.

Opening door Jantine Kriens

Jantine Kriens, algemeen directeur van de VNG opende de conferentie en sprak daarbij harde woorden over het verdienmodel van ‘no cure no pay’-bureaus. Deze bureaus zelf hoeven niet te verdwijnen want in de kern hebben ze een nuttige functie: ze houden gemeenten scherp. Alleen het extreme verdienmodel in de wettelijke regeling moet aan banden worden gelegd zodat de vergoeding weer in pas loopt met de te leveren inspanning.

Daarnaast sprak zij lovende woorden over de mensen in het vakgebied: ‘Ik wil graag mijn waardering uitspreken voor het werk dat jullie doen, elke dag weer, in al die gemeenten en samenwerkingsverbanden in ons land. Procedures en wetten vormen het kader, maar de uitvoering gebeurt door mensen. En dat maakt dit vak ook zo mooi.’

Juist omdat de menselijke factor zo belangrijk is, was er -naast het uitgebreide inhoudelijke aanbod- dit jaar extra aandacht voor de vaardigheden die je als ambtenaar nodig hebt bij je werkzaamheden. Zo waren er onder andere workshops over hoe om te gaan met conflictsituaties, in begrijpelijke taal schrijven, framen en beïnvloeding.

Workshops

Bij veel van de workshops werd niet alleen gezonden, maar werden ook ideeën en meningen opgehaald om hier verder mee aan de slag te gaan. Zo was het Ministerie van Financiën aanwezig met een workshop over het Wetsvoorstel WOZ, zij haalden actief input op voor dit wetsvoorstel bij de gemeentelijke aanwezigen.

Belastingconferentie 2020

Het Team Belastingen van de VNG gaat nu met hernieuwde energie aan de slag om de 26e editie van de VNG Belastingconferentie te organiseren. Deze is op 17 en 18 maart 2020. Wij hopen u en uw collega’s dan allemaal te mogen begroeten.

Meer informatie