Nieuwe koplopergemeenten versterken hun cliëntondersteuning

Twintig nieuwe koplopergemeenten pitchten gisteren in de Social Impact Factory in Utrecht hun aanpak en ambities over de invulling van onafhankelijke cliëntondersteuning in hun regio. Cliëntondersteuning helpt inwoners passende zorg en ondersteuning te regelen.

Binnen het Koploperproject Cliëntondersteuning gaan gemeenten aan de slag om het aanbod en de kwaliteit van cliëntondersteuning te verbeteren. De nieuwe koplopers zijn: De z.g. ABG-gemeenten (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen), Apeldoorn, Bernheze, Boxtel en Sint-Michielsgestel, ’s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek, Haarlem, Kerkrade, Overbetuwe, Oudewater, Raalte, Roerdalen, Utrecht, Waalwijk, Waddinxveen, Zwijndrecht en Zoetermeer.

Met overname van de estafettestokjes zijn de gemeenten twee jaar Koploper Cliëntondersteuning

Opgeteld bij de 46 bestaande koplopers komt het totaal daarmee op 66 koplopergemeenten cliëntondersteuning (verschillende gemeenten zijn samen als regio koploper).

Cliëntondersteuners denken mee met de inwoner

Niet iedereen weet zijn weg te vinden langs de verschillende loketten en regelingen rond bijvoorbeeld de Wmo, de Participatiewet, de Zvw en de Wlz. at zijn de mogelijkheden? Wat wordt van inwoners zelf verwacht? Cliëntondersteuners helpen inwoners bij het formuleren van de hulpvraag en denken mee over oplossingen. Bijvoorbeeld bij vraagstukken rond zorg en ondersteuning, maar ook rond werk en inkomen, wonen en onderwijs. Vooral mensen in kwetsbare situaties en hun naasten ondervinden vaak problemen bij het regelen van passende zorg en ondersteuning.

Gratis toegankelijk

Cliëntondersteuning is gratis toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente. Gemeenten zijn vanuit de Wmo verantwoordelijk voor het organiseren van integrale onafhankelijke cliëntondersteuning. Zorgkantoren hebben die verantwoordelijk voor mensen die zorg krijgen uit de Wlz.

Verbeteren bekendheid en uitvoering

Het project Koplopers Cliëntondersteuning draagt bij aan een betere bekendheid en uitvoering van onafhankelijke cliëntondersteuning. Het Koploperproject is een initiatief van de VNG, in samenwerking met Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein, met financiering van het ministerie van VWS. Movisie ondersteunt het project.

Meer informatie

Deze ronde gemist, maar toch interesse om Koplopergemeente te worden? In de eerste helft van 2020 volgt een nieuwe mogelijkheid. Neem voor meer informatie contact op met Joost de Haan van Movisie, via: J.deHaan@Movisie.nl.