Lokale overheden voor diversiteit en tegen haatdragende taal

Lokale en regionale overheden hebben een belangrijke rol bij het tegengaan van haatdragende taal en het bevorderen van diversiteit.

Samenwerking tussen de publieke sector en de maatschappij is de sleutel tot het voorkomen en bestrijden van sociaal-culture segregatie in wijken, instituties en publieke plekken.

Europese paneldiscussie inclusieve samenlevingen

Harald Bergmann bracht deze boodschap tijdens een Europese paneldiscussie over inclusieve samenlevingen dat georganiseerd werd door de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie. Bergmann is woordvoerder mensenrechten van de Nederlandse delegatie van het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa en tevens burgemeester van Middelburg.

Bergmann stelt dat ‘lokale en regionale overheden kunnen bijdragen aan het versterken van wederzijds begrip tussen de inwoners en nieuwkomers, bijvoorbeeld met projecten. Daarnaast kunnen gemeenten van elkaar leren door het delen van goede voorbeelden, het opstellen van gedragscodes voor ambtsdragers en politieke partijen en het verhogen van bewustzijn door campagnes op te zetten die focussen op negatieve consequenties van haatdragende taal.

Handleiding mensenrechten

Bergmann presenteerde ook de eerste handleiding mensenrechten voor lokale en regionale overheden’. Hierin staan succesvolle voorbeelden van implementatie van mensenrechten op grassroots niveau. Het handboek focust voornamelijk op vluchtelingen, asielzoekers, migranten, roma’s, Travellers en LGBT’ers.

Europe Commissie tegen Racisme en Intolerantie

De Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) is een onafhankelijk toezichtsorgaan voor de mensenrechten, dat in 1993 is ingesteld door de Raad van Europa. De ECRI richt zich speciaal op racisme en onverdraagzaamheid

Meer informatie