Leidraad aardgasvrije wijken uitgesteld

Op 15 oktober is de Leidraad beschikbaar voor gemeenten. Dit is 2 weken later dan gepland, vanwege optimalisatie van de viewer voor de gebruiker. De Leidraad is een hulpmiddel voor gemeenten die zij kunnen gebruiken bij het opstellen van de Transitievisie Warmte.

De Leidraad bestaat uit een Startanalyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en een Handreiking voor lokale analyse. De Startanalyse is een technisch-economische analyse op basis van landelijke data die door het PBL gemaakt is. De analyse biedt op buurtniveau voor vijf aardgasvrije warmtestrategieën een eerste beeld van de technisch-economische en duurzaamheidsgevolgen (zoals nationale kosten, energievraag, CO2-uitstoot). De analyse moet nog worden aangevuld met de lokale data.

De handreiking geeft tips en richtlijnen op welke wijze de Startanalyse aangevuld kan worden met een eigen analyse op basis van lokale data. Daarmee doet de gemeente recht aan de lokale situatie en kan helpen bij het uitstippelen van het tijdpad waarop wijken van het aardgas af gaan.

Aanmelden

De eerste twee weken is de tool alleen beschikbaar voor gemeenteambtenaren. Om toegang te krijgen kunt u zich aanmelden op de website van het Expertise Centrum Warmte (een onafhankelijk technisch economisch kenniscentrum).

Toelichting tijdens de Ronde van Nederland

Tijdens de Ronde van Nederland, een serie van twaalf bijeenkomsten in oktober en november, geeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een toelichting op de toepassing van de Leidraad. Daarnaast is er een toelichting op de uitvraag voor de tweede ronde Proeftuinen Aardgasvrije Wijken die dit najaar volgt.

Meer info