Leidraad aardgasvrije wijken beschikbaar voor gemeenten

Op 15 oktober is de Leidraad beschikbaar gesteld voor gemeenten. Gemeenten kunnen de Leidraad als een hulpmiddel gebruiken bij het opstellen van de Transitievisie Warmte.

De Leidraad bestaat uit een Startanalyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en een Handreiking voor lokale analyse. De Startanalyse is een technisch-economische analyse op basis van landelijke data die door het PBL is gemaakt. De analyse biedt op buurtniveau voor vijf aardgasvrije warmtestrategieën een eerste beeld van de technisch-economische en duurzaamheidsgevolgen (zoals nationale kosten, energievraag, CO2-uitstoot). De analyse moet nog worden aangevuld met de lokale data.

De Handreiking geeft tips en richtlijnen hoe de Startanalyse kan worden aangevuld met een eigen analyse op basis van lokale data. Daarmee doet de gemeente recht aan de lokale situatie en dit kan helpen bij het uitstippelen van het tijdpad waarop wijken van het aardgas af gaan.

Aanmelden

Tot en met 31 oktober is de tool alleen beschikbaar voor gemeenteambtenaren. Op de website van het PBL kunnen zij toegang krijgen. Heeft u zich nog niet aangemeld, dan kan dat op de website van het Expertise Centrum Warmte, een onafhankelijk technisch economisch kenniscentrum.

Toelichting tijdens de Ronde van Nederland

Tijdens de Ronde van Nederland, een serie van twaalf bijeenkomsten vanaf 17 oktober, geeft het PBL uitleg over de toepassing van de Leidraad.