Gemeente Amsterdam bevoegd om Ja/Ja-sticker in te voeren

Het Amsterdamse gerechtshof heeft dinsdag in hoger beroep, aangespannen door de reclame- en folderbranche, geoordeeld dat de gemeente de Ja/Ja-sticker mag invoeren. Op basis van de uitspraak gaat de VNG bekijken hoe een eventueel landelijk model eruit zou kunnen zien.

In Amsterdam ging per 1 januari 2018 over op een ander systeem voor de bezorging van reclamedrukwerk. Voorheen moesten huishoudens aangeven dat ze géén ongeadresseerd reclamedrukwerk wilden ontvangen. Sinds 2018 is dat andersom en ontvangen huishoudens alleen nog folders als ze met een Ja/Ja-sticker hebben aangegeven dat wél te willen. Adverteerders die toch folders door de bus doen, riskeren een boete. De reclame- en folderbranche probeerde het systeem terug te draaien en ging in hoger beroep.

Vorderingen

Net als de rechtbank wijst het hof alle vorderingen van de reclamebranche af:

  • De gemeente was bevoegd het nieuwe systeem in te voeren
  • Het systeem vormt geen inbreuk op eigendomsrechten van de ondernemers
  • De Richtlijn oneerlijke handelspraktijken is op het systeem niet van toepassing
  • Het systeem is niet in strijd met de Postwet
  • De gemeente heeft geen beginselen van behoorlijk bestuur geschonden

Landelijk model?

MKB Nederland pleit nu voor een landelijk model waarmee niet alleen gemeenten, maar ook ondernemers uit de voeten kunnen. De VNG gaat zich op basis van de uitspraak buigen over een eventueel landelijk model. Hiervoor gaat ze het gesprek aan met gemeenten die de Ja/Ja-sticker willen invoeren en de branche.

Meer informatie