Een betrouwbaar lokaal bestuur voor inwoners in Irak

Begin april is VNG International samen met Rob Metz, de burgemeester van Soest, en verscheidene experts naar Irak afgereisd voor de aftrap van een project om lokale Irakese gemeenten te versterken.

In het MASAR project (Maintaining Strength and Resilience for Local Governments), gefinancierd door de Europese Commissie, werkt VNG International samen met Poolse, Catalaanse en Deense partijen. Bij de aftrap kwamen betrokken partijen, belangrijke officials en lokale en regionale politici samen om informatie uit te wisselen.

Betrouwbaar lokaal bestuur

‘Iedere reis die ik voor VNG International mag maken is bijzonder’,  aldus Rob Metz. ‘Deze reis heeft me een enorme sympathie opgeleverd voor de vele lokale bestuurders en officials die met enorme inzet hetzelfde proberen te doen wat wij doen: Zorgen voor een betrouwbaar lokaal bestuur voor onze inwoners.’

Interventies

De delegatie is op missie geweest in Duhok, Koerdisch Irak. Het is de eerste stap van een project dat drie jaar gaat duren. In deze fase wordt met name geïnventariseerd hoe het lokaal en regionaal bestuur opereert, hoe de wetgeving in elkaar zit en waar het beste welke interventies kunnen worden uitgevoerd. Momenteel loopt de fase van identificatie van deelprojecten en in de zomer wordt begonnen met de uitvoering.

Vluchtelingen

Interessant is het grote verschil in beleid en opvattingen van de Koerdische regering en die van de federale overheid. Daar moet ook inhoudelijk voorzichtig mee worden omgesprongen. De Koerdische bevolking in de regio  heeft ruim 750.000 vluchtelingen opgevangen op een inwoneraantal van anderhalf miljoen. Het is nog onduidelijk wat er met hen gaat gebeuren. De perceptie is dat de 50.000 Syrische vluchtelingen wel zullen blijven. Ook de Jezidi’s die al eeuwen vredig met de Koerden samenleven integreren gemakkelijk.

Uitdaging

Veel moeilijker is het met de zeven andere etniciteiten waarvan de Arabische Irakezen uit de nabij gelegen regio Mosul (40 kilometer zuidelijker dan Duhok) de grootste groep uitmaken. Dat gebied is federaal Irak en deels betwist gebied. Het project gaat ook over deze regio. Rob Metz: “Alles samen is het een uitdaging waarvan ik er van overtuigd ben dat wij van toegevoegde waarden kunnen zijn.”

Meer informatie