Arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting vaak onbestraft

Jaarlijks worden maar zo’n 23 zaken van arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting voor de rechter gebracht. In slechts de helft van die zaken wordt ook echt iemand veroordeeld. Hiermee blijft de aanpak van deze vormen van mensenhandel ernstig achter op die van seksuele uitbuiting.

Dat staat in devandaag verschenen Dadermonitor mensenhandel 2013-2017 van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Heldere juridische norm

Strafrechtelijke zaken van uitbuiting buiten de seksindustrie (een verzamelnaam voor arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting) strandden de afgelopen jaren vroegtijdig, omdat onzeker was of een gedraging ook echt strafbaar was als mensenhandel. Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar wil dat het Openbaar Ministerie, de politie en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid meer van dit soort zaken voor de rechter gaan brengen, zodat een heldere juridische norm ontstaat.

Misbruik

Bolhaar: ‘Slachtoffers van deze vormen van mensenhandel hebben vaak een migratieachtergrond, spreken de taal niet en kennen hun rechten niet. Hiervan misbruik maken mag niet lonen.’

Taak gemeenten

Gemeenten hebben een belangrijke taak bij het bestrijden van mensenhandel en het bieden van hulp en opvang aan slachtoffers van mensenhandel. De VNG steunt hen daarbij, samen met CoMensha. 

Meer informatie

Hieronder de links naar het bericht (inclusief rapport) van de Nationaal Rapporteur en het VNG-dossier Mensenhandel.